36. spominski pohod na Triglav

NATAŠA SAVIOZZI

Pohod Kum – Triglav (3. do 9. julij), pohod Pokljuka – Triglav – Kredarica (8. in 9. julij) in zaključna prireditev na Pokljuki (9. julij 2022)

 

V mesecu juliju so se člani PVD Sever Zasavje udeležili 36. tradicionalnega spominskega pohoda Združenja borcev za vrednote NOB, veteranov vojne za Slovenijo (Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Zveze policijskih veteranskih društev Sever) in Zveze slovenskih častnikov na Triglav.

foto: Jano, Bojan, Ivan, Roman, Nataša

foto: Jano, Bojan, Ivan, Roman, Nataša

V nedeljo, 3. julija, so se iz Kuma na pot odpravili pohodniki Kum - Triglav – to je bil zanje 13. Lojzov spominski pohod. Pohoda iz Kuma do Triglava sta se udeležila Jano in Stane, Tone pa se jim je pridružil na Pokljuki. Prvih nekaj dni so imeli etape dolgo okrog 40 km, kasneje malo manj, vendar so bile hribovite, dosti spustov in vzponov, kot nam je poročal Jano. Nekaj žuljev so si tudi prislužili, pa vendar so v soboto ponosno stopali v svečanem sprevodu na zaključno prireditev pohoda.
Pohoda iz Pokljuke na Triglav so se udeležili še štirje člani društva (Bojan, Bojan, Ivan in Janez), Ivan je s seboj na vrh Triglava ponesel tudi prapor društva. Na vrhu Triglava je bil tudi član Roman, ki pa se je pohoda udeležil z Bilečanci. S praporom društva so se vsi člani PVD Sever Zasavje v petek popoldne udeležili tudi krajše kulturne slovesnosti na Kredarici. V soboto zjutraj pa nazaj na Pokljuko, na toplo malico in v sprevod.
Na Pokljuko pa smo se z avtobusom pripeljali tudi ostali člani, ki nismo bili pripravljeni oz. poti na Triglav ne zmoremo več, smo se pa zato udeležili zaključne prireditve na Rudnem polju. Ob srečanju s člani, ki so bili na Kredarici in Triglavu, smo jim iskreno čestitali za uspešno opravljen pohod. V zaključnem sprevodu so sodelovali pohodniki , ki so se poleg pohoda iz Pokljuke podali na pot še iz Ankarana, iz Kuma, Nanosa, iz Radovljice, Cerja in Kopra, skupaj naj bi se na Triglav odpravilo približno 250 pohodnikov. V sprevodu so bili tudi praporščaki.
V programu zaključne slovesnosti 36. spominskega pohoda so nastopili Orkester Slovenske vojske, Partizanski pevski zbor in recitatorji, slavnostni govornik pa je bil prvi predsednik samostojne Slovenije Milan Kučan.
Kot so med prireditvijo spomnili, so spominski pohod začeli Cankarjevi borci in sicer v spomin na patruljo, ki je v letu 1944 ob osvoboditvi Beograda ponesla slovensko zastavo na vrh Triglava. Zdaj se s pohodom spominjajo tudi skupine gornikov, ki je na Triglavu razvila slovensko zastavo ob razglasitvi samostojnosti Slovenije leta 1991.