17.-MAJ - DAN VETERANOV SLOVENSKE OSAMOSVOJITVE 1991

Bojan Skočir

V torek, 17. maja 2022 smo se člani PVD Sever Zasavje z avtobusom odpravili na Vače, pravzaprav na Geometrično središče Slovenije (GEOSS), kjer je ob 12. uri potekala slovesnost ob Dnevu veteranov slovenske osamosvojitve 1991, ki sta jo organizirala Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza policijskih veteranskih društev Sever. Slovesnosti se je udeležilo veliko število vojnih in policijskih veteranov 1991 iz celotne Slovenije.

foto: Lamovšek, Saviozzi, Gradišnik

foto: Lamovšek, Saviozzi, Gradišnik

Slovesnost se je pričela s prihodom praporščakov ZVVS in ZPVD Sever, dvigom slovenske zastave ter himno, v nadaljevanju pa pozdravnimi nagovori Anke Kolenc ter župana Občine Litija Francija Rokavca. Slavnostni govornik je bil tokrat dr. Tomaž Čas, predsednik ZPVD Sever, ki je med drugim predstavil razloge in pomen praznovanja veteranov vojne za Slovenijo 1991. Pri tem je opozoril tudi na nekatere provokativne odločitve vlade v odhajanju, kot je razglasitev dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, ki naj bi ga praznovali na isti dan, kot praznujemo vojni veterani 1991.

Kulturni del programa slovesnosti so popestrili člani Moškega pevskega zbora Svoboda Kočevje in bobnarji Bobnarske sekcije Domžale.

Po slovesnosti smo veterani ostali ob okusnem golažu ter na skupnem prijetnem druženju, nato pa se večinoma z avtobusi vrnili proti domu. Slovesnosti se je tokrat udeležilo 31 članov našega društva, od tega dva praporščaka.

Prispevek si lahko ogledate tudi na spodnjem linku, kjer je pripet tudi govor dr. Tomaža Časa.

https://www.zdruzenje-sever.si/sl/news/zdruzenje-sever/osredja-slovesnost-ob-dnevu-veteranov-vojne-za-slovenijo-1991-na-geoss-u.html