Ekskurzija in proslava ob 30-obletnici akcije Sever

Bojan Skočir

Člani PVD Sever Zasavje so se v soboto, 30. novembra 2019 udeležili strokovne ekskurzije povezane z dogodki v času osamosvojitvenih procesov na območju Maribora in proslave v SNG Maribor, s čimer so obeležili 30. obletnico policijske operativne akcije Sever v letu 1989.

Vodstvo društva je za udeležbo na strokovni ekskurziji in sodelovanje na proslavi v Mariboru organiziralo avtobus, s katerim so se udeleženci odpeljali do kraja Zbelovo v občini Slovenske Konjice, kjer so se ustavili pri enem od članov društva.

 

foto: B.Skočir, P.Lamovšek,N.Saviozzi,B.Gradišnik

foto: B.Skočir, P.Lamovšek,N.Saviozzi,B.Gradišnik

Tu je bilo v prijetnem sproščenem vzdušju poskrbljeno za okrepčilo, ki je dalo novih moči za nadaljevanje poti.

Pot je v nadaljevanju potekala do posestva Meranovo, ki je zibelka sodobnega štajerskega vinogradništva z bogato zgodovino, saj je že leta 1822 avstro-ogrski nadvojvoda Janez zasadil žlahtne sorte vinske trte, danes pa to tradicijo nadaljuje Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru.

Po predstavitvi pridelave vin in njihovi degustaciji, so se odpravili do Izobraževalnega centra Pekre v okviru Uprave za zaščito in reševanje, kjer so jim takratni akterji podrobneje predstavili dogodke, ko so dotedanje zvezne oblasti in JLA poskušale preprečiti delovanje 710. Učnega centra TO RS, v katerem se je pričelo urjenje pripadnikov TO Republike Slovenije. Kljub obkolitvi učnega centra z oklepnimi vozili JLA do predaje ni prišlo, predvsem z angažiranjem dodatnih enot TO RS in angažiranjem občanov, ki so blokirali dostop dodatnim enotam JLA.

Po zanimivi predstavitvi takratnih dogodkov, za kar se je potrebno obema predavateljema (Kovačič, Lunežnik), posebej zahvaliti, so se udeleženci odpravili do Slovenskega narodnega gledališča Maribor, kjer so se udeležili proslave ob 30-obletnici akcije Sever, na kateri je bil slavnostni govornik Marjan Šarec, predsednik Vlade RS. Zbrane sta nagovorila tudi Boštjan Poklukar, minister za notranje zadeve in dr. Tomaž Čas, predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever. Po odlično organizirani in izvedeni proslavi, so se udeleženci proslave zadržali še na krajšem družabnem srečanju, kjer so obujali spomine na dogodke izpred 30 let.

Ker je vse čakala še pot domov, so se dobro razpoloženi kaj kmalu odpravili do avtobusa in se že naslednji dan srečno vrnili domov.

O slovesnosti in fotografije si lahko ogledate tudi na spletni strani Združenja Sever:   https://www.zdruzenje-sever.si/sl/news/zdruzenje-sever/s-slovesnostjo-ob-30-obletnici-akcije-sever-obelezili-spomin-na-zgodovinske-dogodke-leta-1989.html