Ekskurzija na Primorsko in proslava ob vrnitvi Primorske k matični domovini

NATAŠA SAVIOZZI

V sredo, 14. septembra 2022 smo v PVD Sever Zasavje organizirali strokovno ekskurzijo po bojiščih 1991 na Primorskem in udeležbo na osrednjo slovesnost ob državnem prazniku vrnitve Primorske k matični domovini v Avditoriju Portorož.

Z avtobusom smo se odpravili proti Primorski, kjer so nas pred Ankaranom pričakali člani PVD Sever za Primorsko in Notranjsko.

foto: Nataša Saviozzi, Bojan Skočir, Peter Lamovšek, Janez Platiše, FB

foto: Nataša Saviozzi, Bojan Skočir, Peter Lamovšek, Janez Platiše, FB

Pridružili so se nam tudi člani PVD Sever Ljubljana. Vse skupaj nas je sprejel in pozdravil predsednik društva Fabio Steffe. V Ankaranskem križišču, ob spominskem obeležju, so nas kolegi veterani s Primorske seznanili z dogajanjem oz. spopadom med milico in JLA v letu 1991.

Ob 20. uri pa smo se v Avditoriju Portorož udeležili državne proslave ob 75. obletnici vrnitve Primorske matični domovini. Slovesnost je odprl predsednik republike Borut Pahor s pregledom ešalona praporščakov. Slavnostna govornica je bila predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. Kulturni program je bil pretežno posvečen letos umrlemu tržaškemu pisatelju Borisu Pahorju.
Po končani proslavi je Občina Piran poskrbela še za druženje in odlično pogostitvijo vseh prisotnih na proslavi. Čeprav smo se domov vrnili pozno, pa smo bili z ekskurzijo in proslavo izredno zadovoljni, poslovili smo se s »še se vidimo«.