Okrogla miza in predstavitev knjige Slovenija in njene meje

Bojan Skočir

V Knjižnici Antona Sovreta v Hrastniku je bila v četrtek, 30. maja 2024 ob 18. uri okrogla miza in predstavitev knjige Slovenija in njene meje, ki jo je pripravilo Policijsko veteransko društvo Sever Zasavje v sodelovanju s knjižnico.

Avtor knjige Branko Celar je nekdanji načelnik Oddelka za mejne zadeve in tujce ter pomočnik poveljnika Policije v Ministrstvu za notranje zadeve Republike Slovenije. Kot strokovnjak in poznavalec problematike državnih meja in reševanja mednarodnih mejnih sporov ter ekspert in pogajalec vladnih delegacij pri vzpostavljanju državne meje po osamosvojitvi, je v knjigi podrobneje predstavil vzpostavljanje državnih meja v treh ključnih zgodovinskih obdobjih, ko se je izoblikovala slovenska državnost, za kar po oceni zaslužne prof. dr. Mirjam Škrk knjigo kot učbenik priporoča za študente slovenskih univerz ter študijsko gradivo za slovenske diplomate.

Predstavitev knjige je avtor popestril s prikazom številnih zemljevidov ter nazorno prikazal spreminjanje poteka državnih meja pred in po I. in II. svetovni vojni ter po osamosvojitvi Slovenije, ko je bila na novo vzpostavljena državna meja z Republiko Hrvaško, tudi s sprejetim Arbitražnim sporazumom, ko je bila dokončno potrjena državna meja tudi na morju.

Moderator okrogle mize je bil Bojan Skočir, podpredsednik PVD Sever Zasavje, vse udeležence sta pozdravila tudi predstavnica knjižnice Ana Černuta in Alojzij Klančišar, predsednik PVD Sever Zasavje, ki se je vsem zahvalil za sodelovanje na okrogli mizi. Predavatelj je udeležencem okrogle mize odgovarjal tudi na številna vprašanja, tudi o aktualnih odločitvah mednarodnih sodišč.


Okrogla miza in predstavitev knjige Slovenija in njene meje