Okrogla miza na temo letalskih napadov na Kum v letu 1991

Bojan Skočir

PVD SEVER Zasavje je  organiziralo in izvedlo okroglo mizo na temo: «Aktivnosti organov za notranje zadeve ob letalskih napadih na Kum v letu1991«.

 

foto: Bojan Šibila

foto: Bojan Šibila

Okrogle mize se je udeležilo 37 članov društva in predstavnikov veteranskih in domoljubnih organizacij ter drugih vabljenih gostov. Po pozdravnem nagovoru Alojzija Klančišarja, predsednika društva in Andreja Orožna, direktorja družbe Dewesoft, kateremu je predsednik društva izročil priložnostno darilo, so Bojan Skočir, Vinko Tuljak in Ivo Nagode, predstavili potek dogodkov, ki so vplivali tudi na organizacijo, usposobljenost in opremljenost organov za notranje zadeve pred in med osamosvojitveno vojno, taktiko delovanja JLA ob zračnih napadih na posamične cilje ter ugotovitve iz ogledov krajev kaznivih dejanj na Kumu ter posledice zračnih napadov. Ta sta bila 28.6.1991 ob 14. uri in 2.7.1991 ob 10.40 uri.

V razpravi so svoje spomine na letalske napade obudili Tomaž Vozlič , takratni vodja tehnikov na RTV oddajniku Kum, Janez Lukšič, takratni vodja izmene stalne službe na UNZ Trbovlje in Franc Brinjevec, oškodovanec, ki mu je ob zračnem napadu s topovskimi izstrelki bil uničen njegov osebni avtomobil. Stane Leskovšek, sicer po rodu Hrastniičan, med osamosvojitveno vojno pa poveljnik posebne enote milice UNZ Ljubljana, je obudil svoje spomine na dogodke pred in med osamosvojitveno vojno in predstavil okoliščine v zvezi z oddajnikom na Krimu, ki ga JLA med vojno ni nikoli napadla.

Ob zaključku okrogle mize je bilo ugotovljeno, da je le-ta bila uspešna že v njenih pripravah, saj je bilo ugotovljenih nekaj novih dejstev, udeleženci pa so s seboj prinesli nekaj novega gradiva, ki ga bo društvo lahko uporabilo pri pripravi ustreznih dokumentarnih gradiv.