Pohod do spominskega obeležja na Sv. Planini in na Vrhe

Alojzij Klančišar

V soboto, 11. julija 2020 smo člani PVD Sever Zasavje organizirali tradicionalni spominski pohod po zasavskem hribovju, kljub omejitvam in ukrepom Covid 19. Pri organizaciji smo upoštevali vsa priporočila NIJZ in Vlade RS.

Ob 8.00 uri smo se zbrali na parkirišču gostilne v Zaloki, od koder smo se zapeljali do vasi Znojile, kjer smo parkirali vozila. Od tu smo nadaljevali pot peš po prelepi hladni gozdni poti skozi Jelovico do nekdanjega Doma pod Javorjem (1. junij), kjer imamo spominsko obeležje na dogodke dela takratne milice v osamosvojitveni vojni 1991.

 

foto: Bojan Šibila

foto: Bojan Šibila

Pri domu, ki je sedaj v privatni lasti, nas je prijazno sprejel lastnik Štefan. Po krajšem postanku je o dogodkih na tem mestu v letu 1991 spregovoril predsednik PVD Sever Zasavje Alojzij Klančišar, ki se je na koncu lastniku doma zahvalil za ohranjanje in vzorno skrb za spominsko ploščo na zgradbi. V zahvalo mu je bila ob tej priložnosti izročena pohodna majica z znakom društva.

Pohodniki smo pot nadaljevali po poti čez Vrhe do brunarice, last ZB za vrednote NOB Trbovlje, kjer smo seob 11.00 uri udeležili krajše slovesnosti polaganja venca ob spomeniku ustanovitve Trboveljske čete v letu 1941.Po krajšem postanku smo nadaljevali pohod po poti čez Gunetovo glavo pod Čemšeniško planino nazaj v Znojile. Po dobrih 10 km pešačenja smo bili vsi enakega mnenja, da se gremo v Gostilno Zaloka ukrepiti z jedačo in pijačo. 

Razšli smo se zadovoljni z željo, da se spet srečamo na drugi organizaciji prireditve društva.