Pohod in proslava ob dnevu državnosti 2020

Bojan Skočir

Na državni praznik Dan Državnosti, ki ga vsako leto praznujemo 25. junija, so se policijski veterani iz PVD Sever Zasavje odločili, da ga praznujejo slavnostno in z obujanjem spominov na dogodke izpred 29 let, ko smo postali samostojna država.

Pričelo se je s tradicionalnim pohodom, ki ga običajno pohodniki zaključijo s ciljem na Kopitniku, ker je ta prireditev prestavljena na kasnejši čas, pa so pohod izvedli z zborom ob 10. uri na parkirišču pred poslovalnico Delavske hranilnice v Hrastniku in se preko Blat napotili do Novega Dola, kjer so se najprej ustavili na nekdanji lokaciji Zbirnega centra za vojne ujetnike, nato pa pot nadaljevali do spominskega obeležja, ki so ga v letu 2011 postavili v spomin na aktivnosti, ki so jih na tej lokaciji izvajali organi za notranje zadeve v letih 1990 in 1991.

foto: Branko Klančar, Peter Lamovšek, Ljubo Zalezina

foto: Branko Klančar, Peter Lamovšek, Ljubo Zalezina

Pohoda se je udeležilo preko 20 pohodnikov, policijskih veteranov iz PVD Sever Zasavje.

Pri spominskem obeležju na Novem Dolu se je ob 11.30 uri zbralo še več članov društva in tudi prebivalcev Novega Dola, kjer je PVD Sever Zasavje pripravilo ob dnevu državnosti proslavo, na kateri je bil slavnostni govornik Marko Funkl, župan Občine Hrastnik. V programu je sodeloval tudi kvartet Policijskega orkestra. Program je povezoval Bojan Skočir, podpredsednik društva, ki se je ob koncu zahvalil vse udeležencem, še posebej pa članom društva in občanom v bližini spominskega obeležja, ki so družno poskrbeli za vzdrževanje obeležja, ureditev okolice in postavitev novega droga za zastave.

Vsi so nato odšli do objekta Gasilskega doma Dol pri Hrastniku in posedeli ob malici, jasno upoštevajoč preventivne ukrepe za preprečitev širjenja okužb.