Pohod po poteh hraniteljev orožja milice

Nataša Saviozzi

Dne 26.12.2019 smo kot zadnjo prireditev iz koledarja aktivnosti PVD Sever Zasavje v letu 2019, organizirali spominski pohod po tajnih lokacijah milice 1990-1991 ter s tem obeležili državnik praznik dan samostojnosti in enotnosti.

Zbor udeležencev je bil na sedežu Policijske postaje Trbovlje, kjer je spominska plošča PVD Sever Zasavje, od tam pa smo se odpravili do spominskega obeležja pri Pirc, kjer sta nas Milena in Jani pričakala s sladkim okrepčilom, da ne bomo med potjo omagali.

foto: Bojan, Peter, Nataša, Marjan

foto: Bojan, Peter, Nataša, Marjan

Pot smo nadaljevali preko Ojstrega,  kjer sta nas pri strelišču – tokrat Peter in Heda - počastila s pecivom in drugim domačim okrepčilom. Po spustu v Hrastnik smo pot nadaljevali naprej na Blate in zopet navzdol do Novega Dola. Na prostoru bivšega Rudnika, kjer je bil zbirni center vojnih ujetnikov, nam je član društva Karlo, ki je v zbirnem centru bil prisoten,  na hitro predstavil takratno dogajanje, potem pa smo pohiteli do  spominskega obeležja, kjer nas je že čakal predsednik odbora Hrastnik, Franci. Po foto dokumentiranju pri spominskem obeležju smo pot nadaljevali še do Gasilskega doma na Dolu pri Hrastniku. Tu so nam prijazni gasilci odstopili prostor, da smo si lahko privoščili malico in s tem tudi zaključili pohod. Vsi udeleženci so bili s pohodom na praznični dan zelo zadovoljni,  vreme je bilo lepo, kar je tudi pripomoglo k dobremu razpoloženju.