PRAZNOVANJE DNEVA POLICIJE

Bojan Skočir

Vodstvo PVD Sever Zasavje je z letnim programom dela načrtovalo kar nekaj aktivnosti, povezanih s počastitvijo praznika dneva policije, ki je sicer na 27. junij, ko je med osamosvojitveno vojno leta 1991 življenje izgubilo največ takratnih miličnikov.

Že v dopoldanskem času je delegacija PVD Sever Zasavje tako kot vsako leto, položila v spomin na padle miličnike lovorjev venec k spominskemu obeležju pri vhodu v prostore PP Trbovlje, kjer je bil v letu 1991 tudi sedež takratne Uprave za notranje zadeve. 

foto: Branko Sebasu

foto: Branko Sebasu

S krajšim govorom se je spomnil  takratnih dogodkov Bojan Skočir, podpredsednik PVD Sever Zasavje, med osamosvojitveno vojno pa načelnik inšpektorata milice. V delegaciji sta bila še načelnik policijske postaje Trbovlje Aleš Oberčkal in Vojko Robnik, v času osamosvojitvene vojne leta 1991 vodja takratnega zbirnega centra za vojne ujetnike na Dolu pri Hrastniku.

Predsednik PVD Sever Zasavje Alojzij Klančišar, Bojan Skočir in Vojko Robnik so kasneje sodelovali pri strokovni ekskurziji  profesorjev in nekaj študentov Fakultete za varnostne vede, ki so si ogledali območje na Dolu pri Hrastniku, kjer je PVD Sever Zasavje postavilo spominsko obeležje na pomembne dogodke in aktivnosti iz leta 1991, in sicer lokacija enega prvih zbirnih centrov za vojne ujetnike, stanovanjske hiše, kje so miličniki postaje milice imeli tajno skrivališče orožja te enote ter v bližini lokacija, kjer je bilo v Pustovem rovu skladišče večje količine minsko eksplozivnih sredstev, pripeljanih iz skladišča JLA v Borovnici. Po tem ogledu je avtor zbornika Vojni ujetniki na Slovenskem v letu 1991 in eden najbolj odgovornih za ravnanje z vojnimi ujetniki, Bogomil Brvar (v letu 1991 je bil namestnik ministra za notranje zadeve), predstavil aktivnosti v zvezi z vojnimi ujetniki, ki jih je takrat pretežno opravljala milica in kriminalistična služba ter status in ravnanje v skladu z mednarodnimi konvencijami. 

Istega dne ob 12.30 uri pa je bila v prostorih PGD Dol pri Hrastniku proslava ob dnevu Policije, katere so se udeležili Matjaž Švagan, župan občine Zagorje ob Savi, Maja Krajnik, podžupanja občine Trbovlje in Marko Funkl, župan občine Hrastnik, Damjan Petrič, direktor Policijske uprave Ljubljana, Stanislav Vrečar, namestnik generalnega direktorja policije, Tomaž Čas, predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever, Aleš Oberčkal, načelnik PP Trbovlje, Rajko Gabrovec, načelnik PP Zagorje ob Savi,   Robert Lukač, pomočnik načelnika PP Hrastnik ter policisti  PU Ljubljana in policijskih postaj iz Zasavja ter policijski veterani iz PVD Sever Zasavje. 

Vse prisotne so pozdravili župan Marko Funkl, Tomaž Čas in Alojzij Klančišar, slavnostni govornik pa je bil direktor PU Ljubljana Damjan Petrič. V nagovorih so vsi poudarili potrebo po boljšem sodelovanju, ki ga s strani vodstvene strukture ministrstva in  Policije v odnosu do policijskih veteranskih organizacij ni bilo dovolj in ga bo potrebno ponovno okrepiti, za kar se v MNZ in Policiji ponovno zavzemajo.

Direktor PU Ljubljana Damjan Petrič je podelil priznanja policistom in zunanjim institucijam, predsednik PVD Sever Zasavje Alojzij Klančišar policijskim veteranom in zunanji instituciji, predstavnica Uprave za zaščito in reševanje pa upokojenemu policistu za sodelovanje v okviru sistema zaščite in reševanje. Prejemniki priznanj PVD Sever Zasavje so navedeni v prilogi.

Program prireditve je po skoraj enem letu odsotnosti ponovno popestril Policijski orkester, program je povezovala Marina Pavčnik, po proslavi pa so se udeleženci zadržali še v prijetnem druženju.