Proslava ob Dnevu državnosti na Dolu pri Hrastniku

Bojan Skočir

V petek, 25. junija 2021, na praznik dan državnosti, je Policijsko veteransko društvo Sever Zasavje pripravilo proslavo v počastitev 30 letnice osamosvojitve Republike Slovenije, ki je potekala na Partizanski cesti na Dolu pri Hrastniku.

foto: Bojan Šibila, Branko Klančar

foto: Bojan Šibila, Branko Klančar

Ob 11. uri so se udeleženci proslave zbrali pri spominskem obeležju , ki ga je PVD Sever Zasavje postavilo na območju, kjer je bilo med osamosvojitveno vojno več dogodkov, najpomembnejši postavitev in delovanje Zbirnega centra za vojne ujetnike, v katerem je bilo nastanjenih preko 420 vojnih ujetnikov iz večjega dela Slovenije. Med gosti so bili Marko Funkl, župan občine Hrastnik, Božo Majcen, predsednik OZVVS Zasavje ter drugi predstavniki veteranskih in domoljubnih organizacij iz Zasavja. Slavnostni govornik Bogomil Brvar, med osamosvojitveno vojno namestnik ministra za notranje zadeve, je predstavil aktivnosti takratne milice in teritorialne obrambe na podlagi odločitev republiške koordinacije, potrebnih za celovito ravnanje z vojnimi ujetniki. Sam je na republiškem nivoju po pooblastilu ministra usklajeval delo, vsekakor pa je bilo pomembno ravnanje, skladno z z mednarodnim pravom. Slovenske oblasti so v zvezi s tem delo opravile korektno, kar so ugotavljali v nadzorih po zbirnih centrih tudi predstavniki mednarodnega rdečega križa. Udeležence prireditve sta pozdravila Marko Funkl, župan Občine Hrastnik Alojzij Klančišar, predsednik PVD Sever Zasavje. Program je povezovala Kmet Marina.

S položitvijo venca in minuto molka so se udeleženci proslave poklonili žrtvam osamosvojitvene vojne. V kulturnem delu programa so nastopili glasbeniki Steklarske godbe Hrastnik.