Slovesnost pri spominskem obeležju na Prvinah 28.7.2019

Nataša Saviozzi

Veteranke in veterani Policijskega veteranskega društva Sever Zasavje so se v nedeljo, 28.7.2019 ob 9. uri zbrali na slovesnosti pri spominskem obeležju na Prvinah, ki je pomnik na dogodke v letih 1990 – 1991.

Člane društva, praporščake in ostale prisotne, je pri objektu, kjer je spominsko obeležje v spomin na skrivno lokacijo milice, pozdravil predsednik društva Alojzij Klančišar, nato v kratkem seznanil, kaj se je v juniju 1991 v objektu takratnega Elektro Trbovlje dogajalo, da bila tu ena prvih lokacij v Sloveniji, kjer so bili nastanjeni zajeti pripadniki Zveznega sekretariata za notranje zadeve.

 

foto:  Saviozzi Nataša

foto: Saviozzi Nataša

Predsednik društva se je nato zahvalil sedanjemu lastniku objekta, Cestnik Urošu, za skrb za spominsko obeležje, da nas velikodušno sprejme ob srečanjih, nato pa mu je izročil še priznanje društva, katerega bi prejel na slovesnosti ob Dnevu policije, vendar pa se je žal zaradi službenih obveznosti ni mogel udeležiti.

Po skupinskem fotografiranju za arhiv in obujanju spominov na dogodke v času osamosvojitvene vojne na Prvinah, smo se odpravili proti Čemšeniški planini, kamor sta vabila Združenje borcev za vrednote NOB Zagorje ter Občina Zagorje. Med potjo je pričelo deževati, vendar nam je drevje pomagalo, da nismo do koče na Čemšeniški planini prišli čisto premočeni. Pa vendar se je potem slabo vreme stopnjevalo in je močno deževalo, zato so se organizatorji odločili, da bo proslava v počastitev 78. obletnice ustanovitve Revirske partizanske čete, pri planinskem domu na Čemšeniški planini. Po proslavi smo udeleženci bili deležni še malice, dan pa ni bil primeren za posedanje na planini, zato smo se kaj kmalu vrnili nazaj na Prvine in počasi odšli proti domu.

 

 

 

 

 

 

 

 


Slovesnost pri spominskem obeležju na Prvinah 28.7.2019