Spominske svečanosti ob dnevu državnosti in dnevu policije v Zasavu

Bojan Skočir

Člani Policijskega veteranskega društva Sever Zasavje so v nedeljo, 23. junija 2024 organizirali in se udeležili več spominski svečanosti ob dnevu državnosti in dnevu policije, s čimer so se poklonili spominu na dogodke v času pred in med osamosvojitveno vojno v Zasavju in Sloveniji ter se spomnili tudi žrtev med takratnimi miličniki, pripadniki teritorialne obrambe in civilnimi žrtvami.

foto: Branko Klančar, Nataša Saviozzi

foto: Branko Klančar, Nataša Saviozzi

Že ob 8. uri so se zbrali pred spominskim obeležjem na Novem Dolu pri Hrastniku, kjer jim je Bojan Skočir, podpredsednik društva, predstavil dogodke in aktivnosti takratne milice. Na tem območju je bil namreč eden prvi večjih zbirnih centrov za vojne ujetnike v Sloveniji, v katerem je bilo nastanjenih preko 420 vojnih ujetnikov, pripeljanih iz območij, kjer so pretežno v bližini meja potekali spopadi med milico in teritorialno obrambo na eni strani in pripadniki agresorske jugoslovanske vojske. Na tem območju so že v letu 1990 miličniki pri enem od domačinov tajno hranili svoje orožje, da bi ne prišlo v roke takratni jugoslovanski vojski, v zadnjih dneh osamosvojitvene vojne pa je v enem od rudniških rovov bilo tudi tajno skladišče zasežene večje količine minsko eksplozivnih sredstev.

Po končani svečanosti so se udeleženci napotili do Marnega, od koder je bil do Kopitnika organiziran spominski pohod skupaj z društvom ZB za vrednote NOB Hrastnik.

Ob 11. uri je bila pri Lovskem domu na Kopitniku proslava ob dnevu državnosti in bližnjem občinskem prazniku Občine Hrastnik, na kateri je bila slavnostna govornica Andreja Katič, ministrica za pravosodje, te proslave pa se je udeležilo tudi 26 članov PVD Sever Zasavje. Spregovorila sta tudi Marko Funkl, župan občine Hrastnik in Danica Kovač, predsednica ZB za vrednote NOB Hrastnik, ki je ob zaključku podelila priznanja posameznikom. V kulturnem programu je nastopila Steklarska godba Hrastnik in recitatorka Emi Šibila.