SPOMINSKI POHOD PO TAJNIH LOKACIJAH MILICE 1990-1991

Bojan Skočir

V PVD Sever Zasavje tradicionalno vsako leto načrtujemo spominski pohod po tajnih lokacijah milice 1990-1991, praviloma mimo spominskih obeležjih, kjer so bila tajna skrivališča orožja milice v vseh treh občinah. Pohod smo vsako leto izvedli ob državnem prazniku - Dnevu samostojnosti in neodvisnosti 26. decembra, udeležili pa so se ga člani vseh treh odborov društva.

foto: Bojan, Nataša

foto: Bojan, Nataša

V letošnjem letu smo zaradi upoštevanja ukrepov za preprečevanje koronavirusa bili prisiljeni pohod organizirati drugače, kot pretekla leta. Izvedli smo ga na območju vsakega odbora (občine) društva, praviloma od objekta policijske postaj, do določenega spominskega obeležja v tistem kraju. Število udeležencev smo omejili na nujno potrebno število in le znotraj občine, traso pohoda pa smo v enem primeru celo razdelili v več smereh. V Zagorju je pohod potekal od policijske postaje do lokacije tajnega skladišča orožja pri stanovanjski hiši družine Polc. Tu smo se odločili, da g. Polcu zaradi zdravstvenih razlogov  podelimo ob tej  priložnosti bronasti znak ZPVD Sever.  V Trbovljah je pohod potekal od policijske postaje do stanovanjske hiše Pirc, v Hrastniku pa iz Hrastnika preko Blat do spominskega obeležja 1991 na Novem Dolu in iz smeri Dola pri Hrastniku do spominskega obeležja na Novem Dolu. Na začetku in zaključku pohoda tokrat ni bilo nikakršnega programa, na Novem Dolu so udeleženci pohoda položili lovorjev venec in prižgali svečo, ker je v septembru umrla lastnica objekta, kjer je bila tajna lokacija orožja takratne milice in članica društva, Vera Klemen.

V upanju, da bo v letu 2021 že omogočeno normalnejše obujanje spomina na dogodke iz osamosvojitvene vojne, smo se po zaključku pohoda takoj razšli.


Spominski pohod po tajnih lokacijah milice 1990-1991