Spominski pohod po tajnih lokacijah milice

Bojan Skočir

Že tradicionalno smo člani PVD Sever Zasavje na dan državnega praznika - dneva samostojnosti in enotnosti, izvedli spominski pohod po tajnih lokacijah milice, ki je tokrat potekal med Trbovljami in Zagorje ob Savi.

foto: Bojan Skočir, Alojzij Klančišar, Roman Tožbar, Nataša Saviozzi

foto: Bojan Skočir, Alojzij Klančišar, Roman Tožbar, Nataša Saviozzi

Udeleženci pohoda so se zbrali pred Policijsko postajo Trbovlje, kjer se jim je pridružil tudi tamkajšnji načelnik policijske postaje. Podpredsednik društva je vse pohodnike pozdravil in v kratkem nagovoru predstavil pomen postavitve spominskega obeležja, ki ga je PVD Sever Zasavje postavil na fasadi ob glavnem vhodu v prostore policijske postaje. Na tej lokaciji je namreč v času osamosvojitvenih procesov poleg postaje milice, bil tudi sedež takratne Uprave za notranje zadeve ter sedež območnega štaba teritorialne obrambe.
Udeleženci so se nato z vozili odpravili do parkirišča pri železniški postaji Trbovlje, od koder so se nato peš odpravili proti Zagorju. Pot je zanimiva, saj poteka po levem bregu Save nad Savo in železniško progo Zagorje-Trbovlje. V Zagorju so se odpravili še do stanovanjske hiše hranitelja orožja, kjer so jih domači pogostili, zatem pa pot nadaljevali do sedeža Kinološkega društva Zagorje ob Savi. Tu jih je čakal odlično pripravljen pasulj in pijača, saj se je bilo potrebno tudi odžejati.

Vsekakor je pohod bil uspešno zaključen, bil je tudi dobro opažen s strani krajanov Trbovelj in Zagorja ob Savi, na kar je vplivala tudi dobra udeležba, zbralo se jih je kar rekordnih 30 veteranov, opremljenih tudi z državno zastavo in pohodnim praporom društva.