Start 12. pohoda iz Kuma na Triglav

Bojan Skočir

V nedeljo, 4. julija 2021 zjutraj se je iz Kuma proti Triglavu podala pohodna skupina vztrajnih planincev in članov veteranskih in domoljubnih organizacij iz Zasavja.

Iz Kuma, najvišjega zasavskega vrha, so se ob 30 - letnici osamosvojitve Slovenije podali člani iz OZVVS Zasavje, PVD Sever Zasavje in ZB zv NOB Hrastnik, ne slučajno iz tega kraja, kjer je agresorska JLA v letu 1991 dvakrat z letali napadla in poškodovala oddajnik RTV Slovenija. 

foto: Nataša Saviozzi

foto: Nataša Saviozzi

V napadu je bilo več pripadnikov TO telesno poškodovanih, za posledicami poškodb pa je eden od pripadnikov TO izgubil življenje. Spomin na te dogodke veteranske in domoljubne organizacije ohranjajo tudi z vsakoletnim pohodom na Triglav, tokrat dvanajstim. Pohod so poimenovali po Lojzetu Juratovcu, enem od gonilnih veteranov pri organiziranju pohodov, ki je žal kmalu zaradi bolezni umrl. Zato se po njem že od drugega naprej, pohodi imenujejo :"Lojzov pohod". Pohodnike sta ob odhodu, poleg prisotnih številnih družinskih članov in veteranov, pozdravila Božo Majcen, predsednik OZVVS Zasavje in Bojan Skočir, podpredsednik PVD Sever Zasavje ter zaželela srečno in varno, skoraj 200 km dolgo pot na Triglav in nazaj domov.


Pohodniki Kum - Triglav - 12. Lojzov spominski pohod