Strokovna ekskurzija na Brniku in Pokljuki

Nataša Saviozzi

V soboto, dne 10. julija 2021 smo člani PVD Sever Zasavje izpeljali strokovno ekskurzijo. Odhod avtobusa je bil iz Hrastnika, po voznem redu smo zapustili Zasavje. Avtobus je zapeljal na letališče Jožeta Pučnika, kjer smo se ustavili pred Postajo letališče policije Brnik. Pričakal nas je član PVD Sever Gorenjska Gortan SIMONČIČ, ki je tudi vodja odbora Kranj, pred tridesetimi leti zaposlen na takratni Postaji milice na letališču. 

foto: Nataša, Ivo, Jano

foto: Nataša, Ivo, Jano

Ob spominskem obeležju, ki so ga odkrili 30. junija 2011 in predstavlja dostojen poklon žrtvam vojne in opomin na dogodke leta 1991, je našim članom predstavil dogajanja na območju letališča Brnik v času osamosvojitvenih procesov in v osamosvojitveni vojni, kako so pripadniki takratne milice in teritorialne obrambe enotam JLA preprečili zasedbo letališča in osamitev Slovenije v mednarodni skupnosti. Predsednik društva Klančišar Alojzij se je kolegu - veteranu iz Gorenjske Gortanu Simončiču zahvalil za predstavitev dogajanja, v zahvalo pa mu poklonil društveno kapo in zastavico z znakom našega društva.

Zapustili smo letališče in se odpravili proti Pokljuki. Na biatlonskem stadionu na Pokljuki – Rudno polje , smo srečali naše člane – pohodnike, ki so se udeležili pohoda Kum – Triglav, pohodnike, ki so se v petek odpravili na Triglav iz Pokljuke , vsi skupaj pa so prespali na domu v Kredarici. Vseh sedem članov se je srečno vrnilo v dolino in so se pripravljali na prihod pohodnikov na prireditveni prostor, mi pa smo jim čestitali za uspešno in varno pot na Triglav in nazaj. Pred zaključno prireditvijo smo se tudi mi, ki smo se na Pokljuko pripeljali z avtobusom, še okrepčali z (vojaškim) dobrim pasuljem, nato pa pohiteli, da najdemo prostor, da si prireditev ogledamo.
35. zaključna prireditev pohoda na Triglav 2021 v počastitev partizanskih patrulj 1944 in izobešanju slovenske zastave na vrhu Triglava 1991, se je pričela s svečanim prihodom pohodnikov, članov Zveze vojnih veteranov Slovenije, Zveze policijsko veteranskih društev Sever, Zveze združenj borcev za vrednote NOB in Zveze slovenskih častnikov, praporov s pohoda  in ostalimi praporščaki.
V kulturnem programu je nastopal orkester Slovenske vojske, Partizanski pevski zbor, posebni gost Darko Nikolovski, slavnostni govornik pa je bil Marijan Križman, predsednik ZBzvNOB Slovenije. Ob čustveno zapeti primorski himni Vstala Primorska se je prireditev končala.
Nas je čakala še pot do doma, pa obvezen postanek na Bledu, da vidimo, če so blejske rezine letos drugačne. Pogled na jezero, na grad, pa je že bilo treba na avtobus, tam pa nas je predsednik društva seznanil še s prihajajočimi aktivnostmi v mesecu juliju in avgustu. Ugotovitev vseh prisotnih je bila, da je bila strokovna ekskurzija na Gorenjsko uspešna.