Strokovna ekskurzija v Ljubljani in Vrhniki

Nataša Saviozzi

V petek, 25.10.2019, smo člani PVD Sever Zasavje, dan izkoristili za strokovno ekskurzijo. V Ljubljani so nas pričakali policijski veterani iz PVD Sever Ljubljana, udeleženci osamosvojitvene vojne na območju Ljubljane, in so nas popeljali na ogled krajev dogodkov na območju Ljubljane. Najprej smo se ustavili v Ljubljani, v križišču Slovenske in Aškerčeve ceste, pri spominskem obeležju, kjer je bil na blokadnem mestu smrtno ranjen miličnik Strašek Stanko. Pridružili smo se policistom iz PU Ljubljana, kateri vsako leto pred dnevom mrtvim pridejo do obeležja in se poklonijo njegovemu spominu.

 

foto: Peter Lamovšek, Božidar Udovč, Nataša Saviozzi

foto: Peter Lamovšek, Božidar Udovč, Nataša Saviozzi

Direktor PU Ljubljana, Stane Vrečar, nam je kot takratni udeleženec in sodelavec umrlega miličnika povedal nekaj besed, prav tako pa je dogajanje predstavil član PVD Sever Ljubljana, v času vojne komandir Postaje milice Center, Andrej Torkar.

Nato smo se z avtobusom odpeljali do spominskega obeležja, ki stoji v Rožni dolini v Ljubljani, kjer je bil med osamosvojitveno vojno sestreljen 27. junija 1991 slovenski pilot JLA Toni Mrlak. Dogodke nam je predstavil Sašo Šraj, tudi član PVD Sever Ljubljana, kateri je med vojno bil miličnik na Postaji milice Vič.

Nadaljnja pot nas je vodila še na Brezovico pri Ljubljani. Na parkirišču smo se najprej okrepčali s sendviči, ki so nas čakali v prtljažniku avtobusa, saj je za nami bila že kar dolga pot, do kosila pa je tudi bilo še kar nekaj časa. Nato smo šli do gostilne Gorjanc, kjer so v PVD Sever Ljubljana leta 2006, ob 15. letnici osamosvojitvene vojne za Slovenijo, odkrili spominsko obeležje v spomin na postavitev prve barikade v Ljubljani, katerega smo si ogledali, veterani iz PVD Sever Ljubljana pa so povzeli dogodke iz leta 1991.

Tu so nas kolegi zapustili z obljubo, da se srečamo na Vrhniki na proslavi ob Dnevu suverenosti.

Pot smo nato nadaljevali mimo Vrhnike, do gradu Bistra, kjer smo si ogledali Tehniški muzej Bistra. V muzeju so nam pripravili voden ogled zbirke Titovih avtomobilov, več kot 100 letno zgodovino avtomobilizma na Slovenskem, s prikazanim razvojem avtomobilskega prometa, žitni mlin in kovačijo na vodni pogon, rekonstruiran obrat furnirnice in žago venecijanko; zbirko motornih koles, zgodovino koles, mlinarstvo, kolarstvo, podkovsko kovaštvo, pekarstvo…

Po ogledu muzejskih zbirk smo se ustavili v gostilni Bistra, kamor nas je že prignala lakota. Po kosilu in uživanju v sončnem popoldnevu in kavici na gostilniškem dvorišču, smo se počasi odpravili proti Vrhniki, na slovesnost ob Dnevu suverenosti.