Strokovna ekskurzija v Trzin

NATAŠA SAVIOZZI

V soboto, 9. julija 2022, smo se odpravili člani PVD Sever Zasavje na strokovno ekskurzijo v Trzin, da pobliže spoznamo potek t.i. Trzinske bitke v letu 1991. V Trzinu nas je pričakal upokojeni taktratni udeleženec in eden poveljujočih v spopadih s pripadniki JLA v Trzinu, polkovnik Bojan Končan. 

foto: Nataša Saviozzi, Alojzij Klančišar

foto: Nataša Saviozzi, Alojzij Klančišar

Pri spominskem obeležju nas je podrobneje seznanil z dogajanjem na območju Domžal in Kamnika, ter kronološkim potekom aktivnosti v Trzinu, kjer so v blokadi ostala bojna vozila JLA, ki so bila namenjena na Brnik in so se v Trzinu poskušala izogniti barikadam na cestišču, ter o specialcih JLA, ki so bili na območje pripeljani z dvema helikopterjema JLA. Skupaj so v Trzinu zajeli 10 pripadnikov JLA, v bitki pa je padlo 5 pripadnikov JLA in pripadnik TO Edvard Peperko.
Zadovoljni z novimi spoznanji o dogodkih v Trzinski bitki, smo se z avtobusom odpeljali na Pokljuko in se udeležili še prireditve ob 36. spominskem pohodu na Triglav.

O dogodkih pred in med osamosvojitveno vojno so se ob praznovanju 30 letnice samostojnosti Slovenije, novinarji pogovarjali z upokojenim polkovnikom Slovenske vojske Bojanom Končanom, intervju si lahko preberete na spodnjem naslovu:

https://domzalec.si/novice/lokalno-aktualno/bojan-koncan-poveljujoci-enotam-to-v-bitki-v-trzinu-za-samostojno-slovenijo-se-je-splacalo-boriti/?cn-reloaded=1