Udeležba na osrednji prireditvi ob Dnevu suverenosti in strokovna ekskurzija

Bojan Skočir

Člani Policijskega veteranskega društva Sever Zasavje so se 25. oktobra 2023 udeležili osrednje slovesnosti ob državnem prazniku, Dnevu suverenosti, ki sta ga v dvorani na Ptuju organizirala Zveza policijskih veteranskih društev Sever in Zveza vojnih veteranov za Slovenijo. Potovanje smo izkoristili še za strokovno ekskurzijo na območju Ormoža

foto: Ljubo Z., Roman T., Nataša S., Brane G.

foto: Ljubo Z., Roman T., Nataša S., Brane G.

Člani društva so se vabilu odzvali množično, saj so povsem napolnili avtobus, s katerim smo odpotovali proti Ptuju. Osrednji govornik na prireditvi je bil Boštjan Poklukar, minister za notranje zadeve, ki je poudaril pomen dogodkov, ki so se odvijali v letu 1991, predvsem pa izpostavil prav datum 25. oktober 1991, ko so ozemlje Slovenije zapustili zadnji vojaki JLA, kar je pomenilo dokončno suverenost države Slovenije. Ob tem se je vsem veteranom zahvalil, da ohranjajo zgodovinski spomin na takratne dogodke. Udeležence prireditve je pozdravila tudi Nuška Gajšek, županja Mestne občine Ptuj, v kulturnem programu pa so nastopili komorni zbor Kor, solistka Amadeja Dvoršak ter Aleš Goričan.

Vodstvo društva je poskrbelo tudi za zanimivo strokovno ekskurzijo, ki je potekala v prostorih gradu v Ormožu. Tu smo se podrobneje seznanili z aktivnostmi enot Teritorialne obrambe in Milice v času osamosvojitvene vojne v letu 1991, ki jo je zelo nazorno predstavil takratni komandant Teritorialne obrambe iz Ptuja Miran Fišer, danes predsednik OZVVS Ormož. Celodnevni izlet v Prlekijo je zahteval tudi prehrano za udeležence izleta, kar smo tokrat uredili že kar doma in spodnje prostore avtobusa napolnili z odlično pripravljeno hrano Mesarije Kramžar.

Povratek v Zasavje je minil dokaj hitro, za kar je poskrbel tudi naš harmonikar Taci in seveda, da je bilo varno, voznik avtobusa Tone.

Še več o prireditvi na Ptuju in fotografije si lahko ogledate na spletni strani ZPVD Sever: https://www.zdruzenje-sever.si/sl/news/zdruzenje-sever/z-dnevom-suverenosti-se-spominjamo-odhoda-zadnjega-vojaka-jla-iz-slovenije.html