Odkritje spominskega obeležja na Dolu pri Hrastniku (2011)

25. junij - Ob 20 – obletnici osamosvojitvene vojne za Slovenijo, Dnevu državnosti ter prazniku Občine Hrastnik sta Policijsko veteransko društvo Sever Zasavje in Občina Hrastnik organizirala na Novem Dolu pri Hrastniku osrednjo regijsko svečanost z odkritjem spominskega obeležja, povezanega z dogodki in aktivnostmi Milice in Teritorialne obrambe na tem območju.

Odkritje spominskega obeležja na Dolu pri Hrastniku (2011)

Po pozdravnem nagovoru Mirana Jeriča, župana Občine Hrastnik, je dogodke izpred 20 let predstavil Vojko Robnik, takratni poveljnik Zbirnega centra za vojne ujetnike, ki ga je milica kot prvega v državi vzpostavila za preko 400 vojnih ujetnikov. Slavnostni govornik na prireditvi je bil Danijel Žibret, direktor Uprave uniformirane policije pri Generalni policijski upravi.

Spominsko obeležje, ki ga je zasnoval arhitekt Igor Ajtič, sicer tudi pripadnik rezervne sestave milice in član Policijskega veteranskega društva Sever Zasavje, sta odkrila nekdanja udeleženca teh dogodkov Vojko Robnik in Vera Klemen.

Na svečanosti je Anton Pozvek, generalni sekretar Zveze policijskih veteranskih društev Sever podelil Rudniku Trbovlje – Hrastnik Plaketo osamosvojitve za vsestransko pomoč pri izvajanju nalog milice v osamosvojitveni vojni za Slovenijo. V kulturnem programu sta nastopila Rudarska godba iz Hrastnika in Ženski pevski zbor Svoboda Dol pri Hrastniku.