11. veteranski pohod in zbor veteranov na Kalu

Bojan Skočir

V soboto, 21. aprila 2018 je Policijsko veteransko društvo Sever Zasavje organiziralo v okviru Koordinacije veteranskih in domoljubnih organizacij iz Zasavje že 11. veteranski pohod in Zbor veteranov iz Zasavja.

 

fotografije: Branko Sebasu, Ljubo Zalezina, Nataša Saviozzi

fotografije: Branko Sebasu, Ljubo Zalezina, Nataša Saviozzi

Pohoda iz Hrastnika na Kal se je udeležilo okrog 50 pohodnikov, ki so se odpravili iz parkirnega prostora pred KSP Hrastnik po dveh različnih smereh, zaključek pohoda pa je bil na prireditvenem prostoru pred Planinskim domom na Kalu. Pohodniki so se vmes ustavili na krajšem počitku na okrepčevalni točki, kjer so se ob dobrem razpoloženju oddahnili in odžejali.

Ob 11. uri tega dne se je pričel že tradicionalni Zbor veteranov vseh veteranskih in domoljubnih organizacij iz Zasavja – podpisnic Listine o medsebojnem sodelovanju, posvečen 27. aprilu – državnem prazniku Dneva upora proti okupatorju.  Pohoda in zbora veteranov so se udeležili tudi veterani iz PVD Sever Posavje. Na prizorišče so ob koračnici prišli praporščaki vseh sodelujočih društev, po himni pa so skoraj 300 navzočih udeležencev nagovorili Alojzij Klančišar, predsednik PVD Sever Zasavje in vodja koordinacije veteranskih in domobljubnih organizacij iz Zasavja (podpisnic listine) ter Miran Jerič, župan Občine Hrastnik. Udeleženci zbora so z navdušenjem zaploskali tudi besedam slavnostnega govornika, Toneta Partljiča, slovenskega pisatelja, dramatika, predmetnega učitelja in scenarista.

V kulturnem delu programa so nastopili Dominika Zupan, učenka 8. razreda OŠ NHR iz Hrastnika, kvartet trobilcev in bobnar iz Policijskega orkestra, program pa je povezovala Marina Kmet.

Udeleženci zbora so se nato družili ob lepem vremenu in v dobrem vzdušju ter se okrepčali z enolončnico, ki jo je odlično pripravila oskrbnica Planinskega doma na Kalu.