20. spominski pohod »Po poteh soške fronte 2018

Jani Zore, ZSČ Hrastnik

V soboto, 1. 12. 2017, so se člani Občinskega združenja slovenskih častnikov Hrastnik udeležili tradicionalnega 20. pohoda »Po poteh soške fronte 2018«, ki ga je odlično organiziralo OZSČ Nova Gorica. S hrastniškimi častniki je bilo na pohodu tudi več članov PVD Sever Zasavje, nekateri so hkrati tudi člani ZSČ Hrastnik oz. Trbovlje. S tem pohodom je Zveza slovenskih častnikov obeležila 100. obletnico konca I. svetovne vojne.

Letošnja trasa je merila 6,8 km in potekala po bolj zahtevnem terenu od širšega območja vasi Gonjače v Goriških Brdih preko Sv. Primoža do koče na Sabotinu. Na poti je bilo organizirano pet delovnih točk. Na DT 1, kjer so se zbrali vsi pohodniki, sta bila pozdravna nagovora Stanka Dužiča, predsednika OZSČ Nova Gorica in gen. maj. Steinerja, predsednika ZSČ.

 

foto: arhiv OZSČ Hrastnik; FB

foto: arhiv OZSČ Hrastnik; FB

Pohodniki pa so bili tudi seznanjeni s potekom pohoda in varnostnimi ukrepi na pohodu. Na DT 2 so se pohodniki seznanili s pomenom Sabotina v toku izvajanja bojev na Soški fronti v I. svetovni vojni. Na DT 3 je bila predstavljena zgodovina Brd in položaji topniških enot. Na DT 4 je bila predstavljena obramba avstro-ogrskih enot na Sabotinu in njegovo zavzetje s strani italijanske vojske 8.8.1916. Pot do cilja (DT 5) je potekala po strelskem jarku. Na cilju je pohodnike pričakala topla malica. Z vodenim ogledom pa so pohodniki obiskali tudi vojaške kaverne in položaje v okolici okrepčevalnice

Tudi med letošnjim pohodom so se člani OZSČ Hrastnik potrudili in organizirali kulinarično točko za pohodnike, kjer so jim ponudili tradicionalno zasavsko specialiteto – jetrnico.