Pohod Čolnišče - Pleše - Tirna

Alojzij Klančišar

PVD Sever Zasavje samostojno ali v sodelovanju z drugimi veteranskimi ali domoljubnimi organizacijami preko celega leta izvaja različne naloge in aktivnosti po programu v spomin na dogodke in naloge v času osamosvajanja Republike Slovenije v letih 1989-1991.

Tako smo se člani društva zbrali v nedeljo, 9. februarja 2020 ob 8.30 uri, na parkirišču v Čolniščah, od koder smo se peš odpravili po cesti v smeri Kala, Jablane, preko Kobiljka do planote na Plešah, kjer smo se ob 10.30 uri skupaj z ostalimi pohodniki udeležili krajše slovesnosti ob spominskem obeležju ustanovitve štajerskega bataljona.

foto:  Saviozzi Nataša

foto: Saviozzi Nataša

Letos nas prvič pot ni vodila na Zasavsko goro, kot vedno do sedaj, ampak smo pot nadaljevali po cesti v smeri vasi Golče in Rovišče v Tirno. V kraju Tirna smo se za krajši čas ustavili pri spominski plošči na nekdanji podružnični osnovni šoli, kjer je pomnik na dogodke v osamosvojitveni vojni v letu 1991. Vsem zbranim je na kratko orisal dogodek in pomen spominskega obeležja predsednik PVD Sever Zasavje Alojzij Klančišar.

Ker smo bili po 13 km hoje že malce utrujeni, predvsem pa potrebni okrepčila, smo na povabilo našega člana Janka Kneza nadaljevali pot nekaj sto metrov naprej do njegovega doma, kjer nas je pričakalo veliko presenečenje in okrepčilo. Pri njem smo se kar dolgo zadržali , se okrepčali in veselo družili ( slike v prilogi povedo več kot sto besed…).

Ko smo se razšli, smo bili vsi zadovoljni in sklenili, da bomo za tako razpoloženje in okrepčilo vedno poskrbeli.

Če ne verjamete, se nam pridružite, ne bo vam žal.