Pohod in proslava na Vrheh - 15.7.2017

Bojan Skočir

V soboto, 15. julija 2017, so se člani PVD Sever Zasavje udeležili pohoda do bivšega doma »Pod Javorjem« na Sveti planini, kjer so v letu 2008 postavili spominsko obeležje v spomin na aktivnosti v času osamosvojitvene vojne 1991.

Objekt takratnega planinskega doma je sedaj v zasebni lasti, lastnik gospod Štefan in soproga pa sta se izkazala z gostoljubnostjo in razumevanjem za ohranjanje zgodovinskih dogodkov. Ne le, da sta privolila v postavitev spominskega obeležja, ob prenovi objekta sta poskrbela tudi za ustrezno namestitev plošče, za kar sta se zahvalila tudi Alojzij Klančišar, predsednik društva in Bojan Skočir, podpredsednik društva, ki je v krajšem nagovoru predstavil aktivnosti, ki so se na tej, takrat tajni lokaciji milice, odvijale v juniju in juliju 1991.
Pohodniki so pot nadaljevali še na Vrhe, kjer so se udeležili proslave, ki jo je organizirala ZB za vrednote NOB Trbovlje in je bila posvečena 76. obletnici ustanovitve 1. trboveljske čete 12. julija 1941. Pohoda in proslave se je udeležilo skupaj 35 članov društva.