Pohod Kum - Triglav 2018

Nataša Saviozzi

V nedeljo, 8. julija 2018 so se  pohodniki, zasavski veterani (člani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Zasavje in Policijskega veteranskega društva Sever Zasavje), odpravili na tokratni že 9. pohod veteranov Zasavja (Lojzetov pohod) iz Kuma na Triglav, ki bo trajal od 8.7.2018 do 14.7.2018.

Med pohodniki sta tudi letos člana našega društva, Grden Janez in Podkrajšek Anton. Na današnji - prvi etapi pohoda - so se pohodnikom iz Kuma na Triglav pridružili še nekateri drugi pohodniki, med njimi tudi člani PVD Sever Zasavje. Iz Kuma so se pohodniki odpravili v nedeljo zjutraj ob 7.30 uri, navzdol do Steklarne v Hrastniku in po Hrastniku navzgor do rudniških prostorov.

foto:  Saviozzi Nataša

foto: Saviozzi Nataša

Do Trbovelj jih je pot vodila pod zemljo, s čelado in svetilko, z vodniki rudarji. Na trboveljski separaciji pa so zopet ugledali dnevno svetlobo. Od tu naprej pa  odhiteli proti Zagorju in do Zasavske gore, kjer bodo pohodniki Kum - Triglav prvič prespali. 

Pohodniki bodo vsak dan povprečno prehodili od 20 – 50 kilometrov. Pohod se zaključi z udeležbo na proslavi na vrhu Triglava, ki je posvečena razvitju slovenske zastave na vrhu Triglava 12.6.1991; zadnji dan, 14.7.2018,  pa se skupaj s pohodniki, ki prihajajo tudi iz drugih območij Slovenije, pridružijo vsem  ostalim na Pokljuki, kjer se odvija zaključna javna prireditev po 33. spominskem pohodu združenja borcev za vrednote NOB, veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS in ZPVD Sever) in slovenskih častnikov na Triglav  in se je običajno udeleži okrog 4000 udeležencev. V  letošnjem letu bo deloma stroške pohoda iz Kuma na Triglav sponzorirala tudi Zavarovalnica Triglav.

Fotografije si lahko ogledate na naši spletni strani tudi v "GALERIJA".

 

Zavarovalnica Triglav, d.d.