Pohod na Prvine

Nataša Saviozzi

V soboto, 6. aprila 2019 je PVD Sever Zasavje organiziral in izvedel pohod iz Zagorja preko Klančiš na Prvine, v spomin na osamosvojitvene dogodke v letu 1991 in v spomin že umrlim članom društva.

Letos so se pohodnikom društva PVD Sever Zasavje pridružili še pohodniki iz PVD Sever za Celjsko območje in PVD Sever za Pomurje, prav tako tudi pohodniki iz skupine Vandrovčki iz Zagorja.

 

foto:  Saviozzi Nataša

foto: Saviozzi Nataša

Ob 8.00 uri so se pohodniki izpred sedeža društva odpravili na pot. Pohodnikom, ki niso bili iz Zasavja, smo se pohvalili z letališčem, mimo katerega smo se odpravili v prvo strmino. Najprej smo se ustavili na Klančišah, po krajšem počitku in toplem čaju smo se podali naprej na pot proti Prvinam, kjer je bil naš cilj.

Tam so nas pri objektu, na katerem je nameščena spominska plošča, ki jo je postavilo PVD Sever Zasavje, kjer je bila v času osamosvojitvene vojne tajna lokacija milice, pričakali še člani društva iz odbora Zagorje. Ti so poskrbeli, da smo se v objektu lahko posedli, pričakali so nas s čajem, malico, še na sladko pecivo niso pozabili.

Po okrepčilu je vse prisotne pozdravil predsednik društva Klančišar Alojzij, spregovoril je Baš Anton, ki je bil na Prvinah v času osamosvojitvene vojne in bil prisoten v objektu in pri varovanju le-tega. Na koncu se je predsednik zahvalil še lastniku objekta, ker skrbi za spominsko obeležje ter nas je velikodušno sprejel v prostore objekta.

Prisotne je pozdravil tudi Horvat Marjan, veteran iz Prekmurja.