Proslava na Dolu in 13. pohod po zasavskem hribovju

Bojan Skočir

Člani PVD Sever Zasavje so se v soboto, 30.6.2018 ob 7.30 uri zbrali pri spominskem obeležju na Dolu pri Hrastniku in s proslavo obeležili Dan Policije in Dan državnosti ter se na ta način tudi spomnili dogodkov iz časa osamosvojitvene vojne.

Cveto Možina, takratni komandir policijske postaje Hrastnik, je spomnil na dogodke, ki so se odvijali na lokaciji, kjer je v letu 2011 PVD Sever Zasavje postavil spominsko obeležje. 

foto: Branko Klančar

foto: Branko Klančar

Najbolj varnostno zahtevna je bila vzpostavitev in izvajanje nalog v enem prvih Zbirnih centrov za vojne ujetnike v Sloveniji, v katerem je bilo nastanjenih preko 420 vojnih ujetnikov. Na tem območju je bilo tudi večje skladišče minsko eksplozivnih sredstev, ki so jih organi za notranje zadeve sem prepeljali iz zavzetih skladišč JLA.

Po končani prireditvi so se udeleženci napotili na že 13. pohod po Zasavskem hribovju iz Dola pri Hrastniku preko Marnega in Turja na Kopitnik. Pohodniki so se ustavili na več krajih, kjer so jih pogostili domačini, ki so pričakali pohodnike z okrepčili. Na Kopitniku so se udeležili še proslave, ki jo je organizirala ZB za vrednote NOB, slavnostni govornik na prireditvi pa je bil dr. Matjaž Kmecl.

 

 http://www.zasavc.net/novica/na-kopitniku-borci/28547/