Razstava Vojna za samostojno Slovenijo 1991 v OŠ Trbovlje

Nataša Saviozzi

V avli Osnovne šole Trbovlje je bila v ponedeljek, 15.04.2019 ob 17. uri otvoritev razstave Vojna za samostojno Slovenijo 1991. Razstavo je organiziralo Policijsko veteransko društvo Sever Zasavje v sodelovanju z Osnovno šolo Trbovlje. V kulturnem programu je sodeloval kvartet glasbenikov Policijskega orkestra.

Na otvoritvi razstave sta spregovorila Alojzij Klančišar, predsednik PVD Sever Zasavje in Petra Čede, ravnateljica OŠ Trbovlje. Podpredsednik društva, Bojan Skočir, pa je prisotne popeljal skozi razstavo.  

 

foto: Ečo Marin, Nataša Saviozzi

foto: Ečo Marin, Nataša Saviozzi

Razstava Vojna za samostojno Slovenijo 1991, katere avtorja sta mag. Biserka Debeljak, upokojena kustosinja Muzeja slovenske Policije in Anton Pozvek, generalni sekretar Zveze policijskih veteranskih društev Sever ter v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine iz Ljubljane,  v fotografiji in besedi prikazuje ključne politične, varnostne in obrambne dogodke in aktivnosti, ki so omogočile izvedbo odločitve iz plebiscita in preprečile, da bi JLA prevzela oblast v Sloveniji, žal pa tudi žrtve, do katerih je zaradi agresorskega napada prišlo. 

Razstava je bila za potrebe šole odprta od 15.4. do 18.4.2019, učencem osnovne šole pa so jo predstavili člani PVD Sever Zasavje.

V Osnovni šoli Trbovlje pa so o razstavi napisali: https://www.ostrbovlje.si/index.php/category-blog/item/1288-razstava-osamosvojitev-slovenije