Slavnostna akademija v Zagorju ob Savi

Bojan Skočir

V petek, 15. novembra 2019 ob 19. uri je bila v Delavskem domu v Zagorju ob Savi Slavnostna akademija v počastitev dneva suverenosti in bližajočemu spominskem dnevu Zveze policijskih veteranskih društev Sever, ki ga praznujejo vsako leto prvega decembra, v spomin na policijsko akcijo Sever. Prireditev je organiziralo Policijsko veteransko društvo Sever Zasavje v sodelovanju z RKS - Območnim združenjem RK Zagorje ob Savi, saj je prireditev imela tudi humanitarni značaj.

foto: Bojan Šibila, Bojan Skočir, arhiv DD Zagorje, arhiv MNZ

foto: Bojan Šibila, Bojan Skočir, arhiv DD Zagorje, arhiv MNZ

Slavnostne akademije so se udeležili številni vabljeni gosti, med drugim Boštjan Poklukar, minister za notranje zadeve, Rudi Medved, minister za javno upravo, dr. Tomaž Čas, predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever, poslanka Nina Maurovič in poslanec Primož Siter, mag Stanislav Vrečar, direktor Policijske uprave Ljubljana, Matjaž Švagan, župan občine Zagorje ob Savi, Vojka Šergan, podžupanja občine Hrastnik, komandirji vseh treh policijskih postaj iz Zasavja ter predstavniki veteranskih in domoljubnih organizacij iz Zasavja.

Po uvodnih nagovorih Matjaža Švagana in Alojzija Klančišarja, predsednika PVD Sever Zasavje, je slavnostni govornik Boštjan Poklukar udeležencem slavnostne akademije orisal nekatere pomembne in ključne dogodke, ki so vplivali na potek osamosvojitvenih procesov, nosilce takratnih aktivnosti pa prikazal kot generacijo, ki je v tistih prelomnih časih imela čast graditi novo slovensko državo. V govoru je opredelil pomen praznovanja državnega praznika dneva suverenosti, ki nas spominja na potek akcije miličnikov in teritorialcev, ki so uspešno opravili nalogo varovanja in spremljanja umika zadnjih vojakov iz območja Slovenije in ko je le-ta postala svobodna. Spomnil je tudi na državnik praznik - Dan generala Maistra in na 1. december, ko bomo praznovali 30-letnico zgodovinske akcije Sever, ko so takratni slovenski miličniki skupaj z delavci ONZ preprečili t.i. miting resnice, s katerim so veliko-srbski nacionalisti želeli vnašati po Sloveniji nemir in spodkopavati slovensko republiško vodstvo. V zgodovinskem orisu je spomnil tudi na državni praznik dan samostojnosti in neodvisnosti, ki ga praznujemo 26. decembra, ko smo razglasili rezultate plebiscita. V govoru je predstavil nekatere pomembne dogodke in aktivnosti milice na območju Zasavja ter posebej izpostavil rojaka iz Zasavja in predsednika Slovenije, dr. Janeza Drnovška, kateremu se je na tem mestu posebej zahvalil za vse, kar je storil v času osamosvajanja Slovenije. Ob koncu se je zahvalil tudi PVD Sever Zasavje za delo, ki ga članice in člani društva opravljajo kot prepoznaven in uveljavljen del slovenske civilne družbe, v kateri je ključni nosilec in vir zgodovinskega spomina na dogodke ob nastajanju lastne države Republike Slovenije. 

V nadaljevanju prireditve je dr. Tomaž Čas najbolj zaslužnim podelil priznanja ZPVD Sever. Zlati znak sta prejeli Jasna Gabrič, županja občine Trbovlje in sekretarka društva, Nataša Saviozzi, srebrni znak Marina Kmet, ravnateljica OŠ Narodnega heroja Rajka iz Hrastnika, bronasti znak pa članica in člana društva Milena Pirc, Jani Ivan Pirc in Marko Plazar.

Predsednik PVD Sever Zasavje Alojzij Klančišar je Metki Podpečan, predsednici RKS- OZ RK Zagorje ob Savi izročil bon v vrednosti 1.800,00 €. Zbrana sredstva od vstopnic so bila namreč namenjena pomoči skrbnikom 5-letne deklice iz območja Maribora, katere oče, ki je bil zaposlen na Policijski upravi Maribor in njena mati, sta izgubila življenje v prometni nesreči, del sredstev pa bo RKS - OZ RK Zagorje namenil pomoči potrebni družini z dvema invalidnima otrokoma. Tudi Matjaž Švagan, župan občine Zagorje ob Savi, je navzoče seznanil, da bo Občina Zagorje ob Savi namenila v te namene 800,00 €.

Drugi del slavnostne akademije je s koncertom nadaljeval Policijski orkester z dirigentom Nejcem Bečanom, posebej pa sta ob tem navdušili obe solistki, Anja Podpečan na flavti in Irena Yebuah Tiran.

Govor ministra za notranje zadeve g. Poklukar Boštjana je objavljen na spletnem naslovu: https://www.gov.si/novice/poklukar-v-zagorju-ob-savi-ponosen-sem-da-zivimo-v-samostojni-pravni-moderni-in-varni-drzavi/